MONET NÄKÖKULMAT LUOMUUN

Keskusteluissa luomusta painottuu ajatus kemikaalien kertymisestä kroppaan. Meidän mielestä on muita vähintään yhtä tärkeitä syitä käyttää luomua.
1) Lannoitteet. Typpilannoitteiden tuotanto aiheuttaa valtavasti kasvihuonekaasuja, ja fosfori loppuu kaivoksista pessimistisimpien arvioiden mukaan kolmessakymmenessä vuodessa. Kemiallinen lannoitus myös köyhdyttää maaperän laatua, ja tuottavan maan pinta-ala vähentyy maailmasta sen myötä kiihtyvää vauhtia. Luomulla on kaiken kaikkiaan tarkemmat ympäristövaatimukset kuin ei-luomulla.
2) Eläinten oikeudet. Syömme lihaa. Mielestämme tuntevia eläimiä ei saa kohdella niin, että niiden elämä on kärsimystä. Luomukriteerit takaavat minimitason eläimen hyvinvoinnille, kun jokaisen syömämme eläimen historiaa emme voi itse tarkastaa.
3) Torjunta-aineet. Torjunta-aineista on monenlaista haittaa. Hyönteiset kärsivät torjunta-aineiden käytöstä. Ilman hyönteisiä monet ravinnoksi käyttämämme kasvit eivät pysty pölyttymään. Lisäksi ei-luomuviljassa on tutkitusti kolme kertaa enemmän torjunta-ainejäämiä kuin luomussa, ja 78% ei-luomu hedelmistä ja 31% vihanneksista sisältää jäämiä, kun luomussa luku on 10%.
Suomessa asian tutkimukseen keskittyy Luomuinstituutti http://luomuinstituutti.fi/. On hyvä saada asiasta tutkittua tietoa, niin ei tarvitse perustaa toimintaansa mielipiteisiin.
Meiltä Ravintola LEOsta Kauppahallista saat luomuruokaa arkisin 8-18, lauantaisin 8-16.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>